6. LiT natečaj - Mitja Cigan

  • Avtor: Uredništvo Dijaški.net
  • Objavljeno: 21.02.2013
  • Zadnja sprememba: 21.12.2018
→ 6. LiT natečaj: Razglas | Rezultati
Mitja Cigan - Veriga življenja
Pri »izdelavi« izdelka sem bil iskren, saj menim, da si človek s to vrednoto postavlja osrednji lik svoje figure. Literarni esej sem napisal v stresnih okoliščinah. Morda mi je prav ta natečaj pomagal, da sem tako spoznal samega sebe in našel svoj jaz.
VERIGA ŽIVLJENJA

Vse se radikalno spreminja. Naša reka življenja je prebrodila že marsikaj. Kam nas bo odpeljal tok, pa je odvisno od nas samih.

Zraka, prosim, tempo je prehud! Ni več tiste svežine, ni tiste radovednosti, tistega zanimanja za svet. Včasih se zdi, kot da nas je okolje pokopalo samo in ko se to dogaja, nam še sreča obrne hrbet. Pa si tam. Pred labirintom, kjer ne vidiš izhoda. Vse je tako temačno, nikjer ne vidiš nobene svetlobe, nikjer ni tiste luči upanja, ki bi te opogumila, da bi nadaljeval pot.

Kar naenkrat se čas ustavi. Takrat je čas za razmislek, analizo in rešitev. Treba je očistiti glavo in najprej poskusiti s kompenzacijo, vendar le, če kompenziramo na konstruktiven način. Gre sicer le za majhno kapljico sredi morja, vendar te ta kapljica vsaj nekoliko približa cilju, saj takrat postaneš bolj samozavesten, vztrajen, veder, poleg tega pa najdeš tisto notranje zadovoljstvo in posledično postaneš tudi sproščen. Ponavadi se ti v tem obdobju nasmehne tudi sreča. Potem je pomembno samo, da verjameš. Ne sme biti nobenega dvoma, poleg tega pa ne smeš dovoliti, da bi ljudje okoli tebe imeli kakšen vpliv na tvoje odločitve. Ko ti gre, ti gre! Takrat ne rabiš sprememb. Kot na nogometni tekmi. Trener, ki ima ekipo, s katero zmaguje, le-te ne menjuje. Čeprav imajo morda kritiki in strokovnjaki drugačno mnenje. Saj pa sam pregovor pravi, da se zmagovitega konja nikoli ne menja. In tako je tudi na splošno v življenju. Moraš najti le pravi način.

Šele, ko si kompenzacijo dosegel, je čas za nekaj več – nadkompenzacijo. Saj se še spomnite labirinta, kjer je vse temačno in ne vidiš nobenega izhoda oz. luči? Sama luč, sama svetloba se ne bo prikazala sama od sebe. Moraš poskusiti po eni poti in če ta ni prava, se moraš vrniti, začeti znova in nadaljevati po drugi. Seveda pa se je treba znati tudi vrniti. Pri tem ti pomagajo izkušnje in znanje. Vendar za uspeh v življenju je potrebno tudi tvegati. Same priložnosti nam ne bodo vselej podane na pladnju. Morali jih bomo najti.

Da, res se vse radikalno spreminja. Naša reka življenja je prebrodila že marsikaj. Kam nas bo odpeljal tok, pa je odvisno od nas samih. Sedaj si končno lahko oddahnemo, vzamemo velik zalet, se odrinemo in skočimo. Kako daleč smo skočili, pa bomo izvedeli tekom samega življenja.
  • © Dijaški.net 2000-2019
  • Vse pravice pridržane