Ali med šolsko uro učinkovito poslušate in delate zapiske?

  • Avtor: Uredništvo Dijaški.net
  • Objavljeno: 14.11.2022
  • Zadnja sprememba: 14.11.2022

Dobri zapiski nam bodo pomagali nove informacije trdno zasidrati v trajni spomin.

Skoraj nemogoče si je zapomniti vse, kar ste prebrali ali slišali pri svojih učnih urah. Ste vedeli, da pravzaprav pozabimo 33 % informacij, ki jih ne pregledamo oz. ponovimo v roku 24 ur odkar smo jih prvič slišali?

Zapleten predmet? Nove informacije? Delajte zapiske!

Bolj zapleten kot je predmet, bolj pomembni so zapiski. Že samo dejanje zapisovanja informacij pomaga, da si jih zapomnimo in  jih kasneje lažje prikličemo. Ker pri zapisovanju kombiniramo motorične aktivnosti, dotikanje, vizualne znake in porabimo več časa, nam to pomaga pri oblikovanju spomina bolj kot če bi le poslušali ali brali.

Nasveti za učinkovite zapiske

Ni enega pravilnega načina zapisovanja za vse, ampak obstajajo pa načini, ki vsakomur olajšajo pomnjenje – predvsem morajo biti zapiski organizirani in konsistentno enaki:

  1. pisanje s pomočjo orisa oz. kazala, kartiranje ali vmeščanje zapiskov v tabele pomaga organizirati vsebino na način, ki vam je najbližji in najbolje predstavi tematiko
  2. zapisovanje tematike in datuma pomaga organizirati zapiske in olajša kasnejše branje in ponavljanje
  3. zapiski naj dopolnjujejo kar poslušate, naj ne nadomestijo popolnoma kar učitelj govori – namen zapiska je da dopolnjuje naše neposredno učenje, ne pa da ga nadomesti
  4. s pripravo na učno uro si boste olajšali poslušanje – preberite stare zapiske ali pa materiale, ki so na voljo preden se šolska ura začne
  5. ustvarjene zapiske preglejte enkrat ali dvakrat v dnevu v katerem ste jih naredili – to pomaga pri pomnjenju, pomaga pa vam tudi izpopolniti zapiske (če ste morda naredili napako)
  6. naučite se prepoznati pomembne dele učne ure, kot jih napove učitelj, npr. pričetek naštevanja (‘za ta primer poznamo tri ideje …’), ponavljanje enakih fraz, ‘na primer …’,’kot rezultat tega je …’, ipd.
  7. med pisanjem uporabljajte okrajšave, ki vam bodo prihranile čas – podobno kot pri pisanju sms-ev

Že ustvarjene zapiske za večino predmetov lahko najdete med našimi gradivi.

Srečno in uspešno! 

 

  • © Dijaški.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane