Kako izbrati pravo šolo?

  • Avtor: Uredništvo Dijaški.net
  • Objavljeno: 12.02.2023
  • Zadnja sprememba: 13.02.2023

Izbire za nadaljevanje šolanja je veliko. Že veste kaj boste izbrali?

Nobena izbira zagotovo ni napačna, ampak nabor programov, ki so na voljo lahko postane obremenjujoč. Lahko namreč izbirate med splošnimimi programi na številnih gimnazijah, ali pa poklicnim izobraževanjem, ki vam ne nudi tolikšne širine, nudi pa večjo specializacijo.

Formalne zahteve

Najprej seveda preverite, kakšne so formalne zahteve za vpis na posamezno šolo. Preglejte programe, ki jih šola ponuja, ter priložnosti in način učenja, ki jih ponuja, npr. do katere mere uporabljajo moderne tehnologije pri pouku.

Je okolje vzpodbudno?

Preverite mnenja bivših dijakov in ocene posameznih institucij – so usmerjene v podporo dijakov (komunikacija dijak-učitelj), ponujajo priložnost tudi za osebnostno rast, podpirajo različne ideje, so usmerjene tudi v uspeh dijakov izven šolski klopi? Ter seveda, je okolje vam prijetno - se boste dobro počutili v prostorih šole?

Ne izberemo samo šole, ampak tudi ‘dodatno ponudbo’

Ob raziskovanju srednje šole za vpis je namreč veliko kandidatov pozornih na samo lokacijo ter program šole. Toda to naj ne bodo vaša edina merila. Vsaka šola namreč poleg obveznega šolskega programa ponuja tudi različne dejavnosti, izlete, aktivnosti, dodatna izboraževanja, povezovanja, ipd., ki so lahko dobrodošla na vaši izobraževalni poti.

Kam po zaključku?

Preverite tudi, kakšne uspehe šola (in njeni dijaki) dosegajo pri zaključnih izpiti ali maturi, kam (na katere fakultete) se dijaki vpisujejo po zaključku izbrane šole, ter ostale statistike, ki nakazujejo, kako se šolanje na posamezni šoli lahko obrestuje na vaši nadaljni poti.

Informativni dnevi

Informativni dnevi nudijo odlično priložnost za spoznavanje posamezne šole. Vsekakor pa nudijo tudi vpogled v ne-šolski element vaših prihodnjih štirih let. V srednji šoli boste namreč spoznali veliko novih prijateljev, ter svoj čas posvetili tudi novim dejavnostim, ki bodo vplivale na vašo bodočo kariero.

Ne zamudite letošnjih informativnih dni, ki sta predvidena že naslednji teden:

  • petek, 17. februar 2023, ob 9.00 in 15.00
  • sobota, 18. februar 2023, ob 9.00
  • © Dijaški.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane