Logistika je ZATE

  • Objavljeno: 16.02.2022
  • Zadnja sprememba: 16.02.2022
  • sponzorirana objava

V teh spremenjenih časih se je pomen uspešnega upravljanja logistike in oskrbovalnih verig, še bolj uveljavil. Tudi medijski trg je bil zatrpan z informacijami o tem, kar se dogaja na področju logistike. Povečalo se je splošno zanimanje za to področje, kar pa ne pomeni, da je bila prej neuveljavljena. Le nepredvidljivi dogodki, kot je pandemija, jo potisnejo v ospredje.

Sicer pa je logistika nenehno podvržena spremembam, a so se nekatere stvari v času pandemije ali pa kot posledica lansko letne nesreče v sueškem prekopu, še hitreje spremenile. Volatilnost trga kaže na ranljivost globalizacije. Geopolitična nestabilnost pa je čez noč prinesla dvig cen surovin, pomanjkanje kapacitet skladišč in transporta, ki ga spremlja še astronomska rast cen.

Predvsem pa smo se v času zaprtja kar v večini prestavili na nakupe po spletu. Si predstavljate, kaj to pomeni za logistiko na svetovni ravni? Napovedi kažejo, da bo do 2023 rast e-potrošnje za 50 % višja kot leta 2019. To zahteva ogromno načrtovanja, optimizacije, brez digitalizacije procesov bo to neobvladljivo. Pa ne pri tem pozabiti še na dejstvo, da se ob tem dviguje pritisk na podjetja in države po zmanjševanju negativnih družbenih ali okoljskih vplivov pri pridobivanju blaga in storitev.

In tukaj brez logistov ne bo šlo.

In kje lahko vse to pridobiš bolje kot na edini specializirani fakulteti za logistiko v Sloveniji?

Fakulteta za logistiko je članica Univerze v Mariboru, a s sedežem v Celju in dislocirano enoto v Ljubljani. So edina fakulteta za logistike in oskrbovalnih verig, ki področje celovito obravnavamo.

Študijski programi so mednarodno akreditirani, kar pomeni, da so vsebine inovativne in da diplomanti pridobijo nova znanja, ustvarjajo ideje, tehnike, strategije in predlagajo rešitve, ki rešujejo obstoječe in prihodnje izzive logistike. To je še posebej pomembno, če se želite zaposliti na primer v Nemčiji ali ZDA, saj si morate verificirati diplomo, kar je povezano s časom in denarjem. Na osnovi naših akreditacij pa imate direktno priznano izobrazbo, zato imate vrata široko odprta.

Študijske programe izvajajo na hibriden način, kar pomeni, da  se del obveznosti izvaja v predavalnici in del v online obliki. S tem študente pripravljajo na samostojno iskanje rešitev in na fleksibilnost. Hkrati pa tudi v razredu ne izvajajo klasičnega katedrskega predavanja, temveč je veliko timskega dela, dela v laboratorijih iz različnih logističnih področij, pripravljanja seminarskih del na realnih izzivih gospodarstva in javnega nastopanja.

Kdo je logist?

Najpomembnejša vrlina dobrega logista je fleksibilnost. Dinamika dela v logistiki namreč zahteva različna znanja in sicer managerska, ekonomska znanja s področja ekonomike, stroškov, upravljanja ljudi, poslovne komunikacije, kot tudi inženirska znanja s področja optimizacijskih metod, simulacij, uporabe IKT, mehatronike, tudi avtomatizacije in robotizacije.

Učite se programirati robotsko roko, natisniti izdelek s 3D printerjem, izdelate digital twin skladišča in simulirate kako ga izboljšati, izvedete razgovor za službo, spoznate strategije vodenja, vključujemo tudi gamification. Da ne pozabimo trajnostne mobilnosti, kjer s posebnimi očali simulirate vožnjo pod vplivom alkohola, vozite in polnite električni avto, računate return of investment pri prehodu na ZEV, preučujete varnost vožnje z e-skirojem ipd.

Ravno zato so programi interdisciplinarni, da celovito obravnavate različna področja in da dobite znanja, ki jih znate med seboj povezovati in tudi praktično uporabljati.

V višjih letnikih na Fakulteti za logistiko ponujajo modularni model, ki vam omogoča specializacijo iz področja, ki vas najbolj zanima. Če vas bolj zanima poslovna logistika je pravi gospodarski modul, ki se osredotoča na vzpostavitev in presojo trajnostnih oskrbovalnih verig, intralogistiko, nabavo, e-poslovanje in logistiko ov specifičnih okoljih. Če imate radi inovativne, zelene tehnologije, informacijske sisteme, avtomatizacijo, ERP, potem je za vas tehniški modul.

Za več informacij o študiju logistike obiščite: https://fl.um.si/studij/studijski-programi/.

Odločite se za študij logistike in si ustvarite kariero v razburljivem in vedno dinamičnem okolju.

 

Naročnik objave: Fakulteta za logistiko UM

  • © Dijaški.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane