Novosti na področju izobraževanja v šolskem letu 2019/2020

  • Avtor: Uredništvo Dijaški.net
  • Objavljeno: 04.04.2020
  • Zadnja sprememba: 08.04.2020

S 16. marcem so se zaradi epidemije zaprla vrata vseh izobraževalnih ustanov, posledično pouk že 4. teden poteka na daljavo. Ker se stanje ves čas spreminja, so tudi ukrepi za preprečitev širjenja virusa nedokončni. Spodaj so zbrane aktualne informacije za osnovnošolce in dijake na področju izobraževanja v šolskem letu 2019/2020.

OSNOVNOŠOLCI

Z aprilom se za osnovnošolce začne preverjanje znanja, vendar brez ocenjevanja. Ocenjevanje naj bi se začelo šele z majem. Učitelji morajo učence predhodno seznaniti z načinom preverjanja znanja in z merili ocenjevanja. Če bo pouk na daljavo potekal kot je bilo zasnovano, se šolsko leto ne bo podaljšalo v počitnice (vir: ZRSS in MMC RTV).

 

NPZ (6. in 9. razred)

Za učence 6. in 9. razreda ostaja nacionalno preverjanje znanja nespremenjeno, vendar obstaja možnost zakasnitve. Natančnejše informacije bo RIC skupaj z MIZŠ dorekel v prihodnjih dneh. V najbolj pozitivnih pogojih bo NPZ iz slovenščine 5. maja, NPZ iz matematike 7. maja in NPZ iz tretjega predmeta 11. maja (vir: RIC).

 

DIJAKI  

Praksa in obvezne izbirne vsebine, ki zaradi virusa niso bile izvedene, bodo priznane vsem dijakom. Ker pouk na daljavo poteka po načrtih, ni predvidenega podaljšanja šolskega leta v počitnice. Zaključek šolskega leta za dijake zaključnih letnikov bo po planih 22. maja 2020, za vse ostale dijake pa 23. junija 2020 (vir: ZRSS in MMC RTV).

 

MATURA (4. letnik)

Roki splošne in poklicne mature ostaja zaenkrat nespremenjeni, razen eseja na maturi, ki naj bi ga maturanti po prvotnem načrtu pisali 5. maja. Ministrica za izobraževanje je potrdila, da bo esej na maturi zagotovo prestavljen, odločitev ali bo 30. maja ali 1. junija 2020 pa še ni znana. Rok za oddajo seminarskih nalog, vaj in poročil za praktični del izpita na šoli je prestavljen iz 15. aprila na 4. maja 2020. Natančnejše informacije bo RIC skupaj z MIZŠ dorekli v prihodnjih dneh. 

Ukrepi zoper širjenja virusa so vplivali tudi na spremembo mednarodne mature. V Sloveniji se izvaja na Gimnaziji Bežigrad, II. gimnaziji Maribor in Gimnaziji Kranj. Zaključnih izpitov za mednarodno maturo ne bo, maturanti bodo prejeli le zaključno oceno iz dosedanjega dela (vir: RIC in MMC RTV).

 

UPORABNA GRADIVA za osnovnošolce in dijake

- učbeniki za OŠ in SŠ: http://www.iucbeniki.si/

- razlaga snovi za OŠ in SŠ: https://razlagamo.si/

  • © Dijaški.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane