Od družboslovja do računalništva

  • Objavljeno: 19.02.2023
  • Zadnja sprememba: 27.02.2023
  • sponzorirana objava

Na Fakulteti za informacijske študije (FIŠ) do veščin za poklice prihodnosti – zdaj tudi z možnostjo udeležbe na predavanjih in vajah iz udobja svojega doma.

FIŠ  je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki nudi tako brezplačen redni študij kot tudi izredni študij s področja računalništva in spletnih tehnologij, informatike, podatkovnih znanosti ter  kibernetske varnosti.

Ne spreglejte! Študenti FIŠ vseh študijskih programov lahko sodelujejo tudi virtualno. Videokonferenčna oprema in pametne table omogočajo, da vsak sam izbere, ali se bo predavanj in vaj udeležil v živo v Novem mestu, ali prek spleta od koderkoli v Sloveniji ali tujini.

 

Vsi študijski programi izobražujejo za poklice prihodnosti. Pogled na trg dela kaže pomanjkanje inženirjev s področja računalništva, informatikov ter podatkovnih analitikov. Diplomanti FIŠ zato hitro najdejo zaposlitev v gospodarstvu, javni upravi ali pa ustanovijo svoje podjetje.

Na prvi, dodiplomski, stopnji FIŠ ponuja izobraževanje na dveh področjih.

Bolj družboslovno usmerjeni lahko povezujejo družboslovne in poslovne vsebine z informatičnimi v študijskem programu Informatika v sodobni družbi, ki povezuje informacijska, poslovna in družboslovna znanja, kar diplomantom omogoča zaposlitev v široki paleti različnih delovnih mest. Nudi namreč nepogrešljivo  znanje, kako informacijske rešitve primerno vpeljati in vzdrževati v vseh vrstah organizacij, saj njegovi diplomanti obvladajo tako tehološke kot družbene in poslovne veščine.

Predvsem razvojno in programersko pa je usmerjen študijski program Računalništvo in spletne tehnologije. V tem visokošolskem strokovnem študijskem programu tako izobražujejo kadre za poklice, kot so razvijalec in analitik programske opreme, razvijalec spletnih rešitev, upravljalec podatkovnih baz.

Za oba študijska programa je v študijskem letu 2023/2024 na voljo brezplačen redni študij, možno pa ju je opravljati tudi izredno.  Brezplačna sta tudi za redno zaposlene, saj se lahko redno vpišejo vsi, ki na tej stopnji študija še niso ponavljali letnika ali zamenjali študijskega programa.

Redne analize, ki jih opravlja fakulteta, kažejo, da je večina njihovih diplomantov ob zaključku študija že zaposlenih ali pa zaposlitev dobijo kmalu po končanem študiju. Veliko je tudi povpraševanja različnih podjetij po študentih neposredno na fakulteto – tako preko kariernega centra kot tudi neposredno pri predavateljih – kar dodatno potrjuje veliko potrebo po kadrih, ki jih v okviru študijskih programov izobrazi FIŠ.

K odličnim zaposlitvenim možnostim diplomantov FIŠ prispevajo zaposleni in sodelavci fakultete, ki so kombinacija vrhunskih strokovnjakov iz prakse in mednarodno uveljavljenih raziskovalcev, z objavami v najvišje rangiranih mednarodnih revijah in vodenjem mednarodnih raziskovalnih ter razvojni projektov.

FIŠ je vključena v konzorcij HPC RIVR, pri čemer je njen superračunalnik Trdina del najzmogljivejše superračunalniške infrastrukture v Sloveniji. Zainteresirani študenti imajo tako tudi možnost dostopa do pridobivanja praktičnih znanj s področja superračunalništva na najboljši opremi.

Študij je mogoče na FIŠ tudi nadaljevati – tudi vse do doktorata. Oba dodiplomska študijska programa imata svoji istoimenski nadaljevanji tudi na magistrski stopnji, ki se jima pridružujejo še magistrski programi Podatkovne znanosti, Kibernetska varnost in Poslovna informatika.

Posamezne študijske programe lahko podrobneje spoznate na spletni strani fakultete. Od ustanovitve leta 2008 do danes se fakulteta lahko pohvali z dobrim sodelovanjem z regionalnim gospodarstvom, odličnimi raziskovalnimi projekti in več generacijami uspešnih in zadovoljnih diplomantov.

Prvi prijavni rok za vse dodiplomske študijske programe je že odprt in bo trajal do 20. marca 2023. Za več informacij lahko fakulteto osebno obiščete, ali pa jim pišete na vpis@fis.unm.si ali pokličete na številko 07 37 37 870.

 

Naročnik objave: FIŠ UNM

  • © Dijaški.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane