Pazi na svojo hrbtenico

  • Avtor: Uredništvo Dijaški.net
  • Objavljeno: 04.06.2024
  • Zadnja sprememba: 04.06.2024

Prejšnji teden je potekal mednarodni teden gibanja, ki poudarja pomen redne telesne aktivnosti. To velja zlasti za tiste, ki veliko časa preživijo sede.

Gibanje je ključno za zdravo hrbtenico, saj pomaga krepiti mišice, izboljšuje držo in zmanjšuje bolečine. 

Ko se učiš - ali sediš?

Dolgotrajno sedenje namreč lahko povzroči težave s hrbtenico, zato je pomembno, da med učenjem ali branjem izvajate preproste vaje, ki razbremenijo hrbet:

  1. Kroženje z rameni: Sprosti ramena, nato z njimi počasi kroži naprej in nazaj. Ta vaja izboljšuje prekrvavitev in zmanjšuje napetost v zgornjem delu hrbta.
  2. Stranski upogib: Sede na stolu, dvigni eno roko nad glavo in se nežno upogni na nasprotno stran, zadrži nekaj sekund in ponovi na drugi strani.
  3. Raztezanje hrbta naprej. Sedi z ravnim hrbtom, nato se počasi nagni naprej, tako da se roke spustijo proti stopalom, zadrži in se nato počasi vrni v začetni položaj.

Gibanje v sede in stoje

Za zdravo hrbtenico je priporočljivo vsaj 30 minut gibanja na dan. To lahko vključuje hojo, kolesarjenje, plavanje ali druge oblike telesne aktivnosti. Redno gibanje bo namreč izboljšalo tvojo fizično kondicijo, pozitivno pa vpliva tudi na duševno zdravje in splošno počutje.

Vključi te preproste vaje v svojo dnevno rutino in poskrbi za svojo hrbtenico! In ne pozabi - slabe razvade se seštevajo.

  • © Dijaški.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane