Realizacija mature pod vprašajem, vpis v srednje šole prestavljen

  • Avtor: Uredništvo Dijaški.net
  • Objavljeno: 21.04.2020
  • Zadnja sprememba: 24.04.2020

Informacije na področju izobraževanja se glede na trenutne razmere ves čas spreminjajo in še niso povsem dokončne.  Stroka je odločena, da nacionalnega preverjanja znanja (NPZ) v šolah letos ne bo. Končni odgovor o poteku mature pa še ni povsem jasen. O novejših datumih, ki jih je postavilo MIZŠ smo že pisali v prejšnji novici

V prihodnjih dneh se bo ministrica  za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec sestala s strokovnimi zdravstvenimi delavci in predstavniki sindikatov za pripravo optimalnega scenarija poteka mature. Po zadnjih podatkih naj bi se dijaki 4. letnikov vrnili v šolske klopi 14 dni pred pričetkom mature, če bo zdravstvena stroka prižgala zeleno luč.

V prihodnjih dneh se bo ministrstvo sestalo z RIC-em, državnima komisijama za maturo, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in skupnostjo ravnateljev srednjih šol. Iskali bodo rešitve na področju javnega prevoza v času mature, maturantov, ki bivajo v dijaških domovih in tujih maturantov.

V povezavi z maturo je bilo podanih kar nekaj predlogov, da se matura izvede v zmanjšanem obsegu ali pa da odpade. Temu predlogu pa na ministrstvu niso naklonjeni, saj to nebi bilo pravično in enakovredno za vse maturante, ki se letos pripravljajo na zaključek srednje šole. 

 

ROK ZA PRIJAVE V  SREDNJE ŠOLE

Rok prijave za vpis v srednje šole se je prestavil na ponedeljek, 11. maj 2020. Vsi kandidati, ki bodo v naslednjem šolskem letu nadaljevali šolanje na srednji šoli ali bivali v dijaškem domu, morajo poslati prijavnico do roka. Vsak kandidat odda samo eno prijavnico, razen šolarjev, ki se bodo vzporedno izobraževali še na umetniški gimnaziji. Ti pošljejo dve ločeni prijavnici - za vsak program posebej. Prijavnica je na voljo na spletni strani e-uprave. Potrebno jo je natisniti, izpolniti in podpisano poslati na izbrano srednjo šolo ali v dijaški dom, kot priporočeno po pošti ali skenirano na elektronski naslov. Kandidatom, ki so že oddali prijavnico, ni potrebno pošiljati nove

V primeru prenosa prijave in v izogib fizičnega stika se učencem priporoča, da pošljejo na elektronski naslov svetovalnega delavca skeniran dokument o odjavi iz programa in prenos prijavnice na drugo šolo. 

Rezultati vpisa prvega kroga bodo znani 26. junija za srednje šole  in 30. junija za dijaške domove. Drugi krog vpisa bo potekal do 9. julija 2020. 

 

  • © Dijaški.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane