Se tudi ti kdaj spopadeš z neustavljivo jezo?

  • Avtor: Uredništvo Dijaški.net
  • Objavljeno: 24.10.2022
  • Zadnja sprememba: 24.10.2022

Nauči se prepoznati telesne spremembe, da lahko jezo laže obvladaš, ostaneš kul in jo izraziš na primeren način.

Jeza je normalno čustvo. Našim prednikom je omogočila preživetje, tebi pa pomaga, da se lažje spopadaš z vsakodnevnimi izzivi in težavami.

Jeza se kuha v loncu na pritisk

V Svetovalnem centru Maribor so pripravili odlično brošuro, s pomočjo katere se boš z lahkoto naučil prepoznati in obvladovati jezo.

Pišejo, da se jeza kuha v loncu na pritisk, kjer je “vžigalica (sprožilna situacija) prižge ogenj (misli), ki segreva vsebino lonca. Če je ogenj močan, če je v posodi veliko nerešenih težav (vsebina lonca), če je pokrovka tesno zaprta (neizražanje jeze) in brez možnosti izpuščanja pare (sproščanja telesne napetosti), vsebina hitro zavre, lonec eksplodira in pokrovko odnese (agresivno vedenje).

Zato se je dobro naučiti jezo prepoznati in obladovati. Te zanima kako?

Popusti paro!

Ko začutiš jezo, je nujno, da se najprej ustaviš in dovolj pomiriš. Na ta način pridobiš možnost izbire odziva. Če imaš možnost, se umakni ali pa se kar obrni stran in uporabi katero od tehnik za pomiritev:

  1. Globoko dihaj: najdi miren kotiček, udobno se namesti, zapri oči, pozorno opazuj svoje dihanje in poskusi z mislimi ostati pri občutkih, ki se porajajo ob dihanju. Vdihni skozi nos in v mislih štej do 4, izdihni skozi usta in v mislih štej do 6. To nekajkrat ponovi.
  2. Štej nazaj: npr. počasi od 20 nazaj.
  3. Vizualiziraj: v mislih si živo predstavljaj situacijo, v kateri si se počutil pomirjeno, prijetno (npr. prijetno popoldne na plaži …).
  4. Poslušaj glasbo, pojdi na sprehod, pojdi teč ali s prijatelji na nogomet ali sladoled …

Več nasvetov najdeš v brušuri Kako obvladam jezo in ostanem kul.

  • © Dijaški.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane