Visoke štipendije MORS za dijake in študente

  • Objavljeno: 26.08.2024
  • Zadnja sprememba: 29.07.2024
  • sponzorirana objava

Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije (MORS) ponuja finančno podporo dijakom in študentom. S tem ti omogoča, da se v celoti posvetiš izbranemu študiju in si zagotoviš varno prihodnost ter zanimivo zaposlitev po koncu šolanja. Štipendija MORS ni samo denarna pomoč, ampak vključuje tudi dragocene izkušnje in priložnosti za nadaljnji karierni razvoj.

Pogoji za pridobitev štipendije

Štipendije so namenjene dijakom in študentom, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:

  • Starost: Dijaki ob vpisu v prvi letnik ne smejo biti starejši od 18 let, študenti pa ne starejši od 23 let.
  • Zdravstvena sposobnost: moraš biti zdravi in sposobni za vojaško službo.
  • Državljanstvo: moraš biti slovenski državljan.
  • Varnostno soglasje: potrebno je pridobiti pozitivno varnostno soglasje.
  • Šolski uspeh: moraš imeti ustrezen šolski uspeh.

Prednost imajo dijaki in študenti tehničnih smeri, kot so strojništvo, elektrotehnika, računalništvo in informatika, telekomunikacije, gradbeništvo, promet in pomorstvo, kemija, mehatronika, zdravstvo ter za poklic avto serviserja in kuharja. Če študiraš kaj drugega, preveri svoje možnosti na spletni strani www.postanivojak.si ali na najbližji Upravi za obrambo.

Višina štipendije in ugodnosti

Prejemniki štipendij prejmejo mesečno finančno podporo, in sicer:

Dijaki: Osnovna štipendija znaša 25% minimalne plače v Sloveniji. Za leto 2024 znaša štipendija za dijake med 343 € in 475 € mesečno.

Študenti: Osnovna štipendija znaša 32% minimalne plače v Sloveniji. Za leto 2024 znaša štipendija za študente pa med 401 € in 688 € mesečno.

Višina štipendije je odvisna od letnika vpisa in povprečne ocene.

Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije ti nudi tudi številne ugodnosti, kot so pomoč pri diplomskih nalogah, praksa na ministrstvu, vojaški tabori, usposabljanja in svetovanje.

Po končanem študiju imaš zagotovljeno zaposlitev in lahko varno načrtuješ svojo prihodnost.

Obveznosti štipendistov

Štipendist se zaveže, da bo po končanem študiju zaposlen v Slovenski vojski za vsaj toliko časa, kot je prejemal štipendijo. Med šolanjem mora opraviti zdravniške preglede, redne preglede gibalnih sposobnosti in se udeležiti vojaškega tabora.

Štipendije za pogodbene rezerviste

MORS ponuja tudi štipendije za bodoče pogodbene rezerviste. Več informacij je na voljo v javnem natečaju na spletni strani MORS.

Postopek prijave

Prijava na štipendijo je preprosta. Kandidati morajo izpolniti prijavnico, ki je na voljo na spletni strani www.postanivojak.si ali na Upravi za obrambo. Poleg prijavnice je potrebno priložiti dokazila o šolskem uspehu, motivacijsko pismo in priporočila. Rok za prijavo je 30. september 2024.

 

Naročnik objave: Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije

  • © Dijaški.net 2000-2024
  • Vse pravice pridržane