Sociologija 2006
..a mi lahko nekdo pove kaksno snov treba znati pri sociologija za maturo ,hvala
lucka_ 07.06.2006, 20:39
ka se tud vam mogoč zdi, da bi mogu bit pr zadni nalogi(religija) vir ko bi prkazu podatke o procentih žensk in moških, ki se udeležujejo verskih obredov? ka une dve tabele ko so ble dane so iste ko v učbeniku za soc, samtam je pa graf tug o spolu pa družbenem položaju. da niso slučajn pozabl dat? js sm sicer neki na pamet nabluzila sam... ??? ??? ???
Ej...same here. Sploh nism vedla kaj naj bi tam napisala...in o katerih podatkih oni to bluzijo...tko, da sm jst tole tut sama napisala...
Anja6 07.06.2006, 21:44
Ej...same here. Sploh nism vedla kaj naj bi tam napisala...in o katerih podatkih oni to bluzijo...tko, da sm jst tole tut sama napisala...
ammm vprasanje se je zacelo z "ali", torej to pomeni da je odgovor da ali ne?? :W
bleki 07.06.2006, 21:53
ja res je blo ali, sam mal čudn bi blo da bi za da al pa ne dobila 3 točke ne? ;)
Anja6 07.06.2006, 21:59
ja res je blo ali, sam mal čudn bi blo da bi za da al pa ne dobila 3 točke ne? ;)
ja vem, sam kaj bi pa lahko še pisal?
bleki 07.06.2006, 22:02
ja vem, sam kaj bi pa lahko še pisal?
js tud ne vem zato pa sm sprašvala, k je blo men ful čudn. ;D ah kar je je mim je!!! ;D ;D
Anja6 07.06.2006, 22:05
js tud ne vem zato pa sm sprašvala, k je blo men ful čudn. ;D ah kar je je mim je!!! ;D ;D
ja no.. pr vsakem vprašanju je blo: navedi in razloži. al pa recimo ce je ze blo vprasanje, je blo vprasanje zakaj.. ne pa ali.. mislim.. na ali se odgovarja z da ali ne. cudaki.. no ja, pa res je mimo ;)
lucka_ 07.06.2006, 23:03
ja no.. pr vsakem vprašanju je blo: navedi in razloži. al pa recimo ce je ze blo vprasanje, je blo vprasanje zakaj.. ne pa ali.. mislim.. na ali se odgovarja z da ali ne. cudaki.. no ja, pa res je mimo ;)
nein. mislim, da je bilo pol na koncu še za pojasnit...k men je tut sumlivo, da bi biu odg da/ ne pol pa 3 točke :W
pheenka 07.06.2006, 23:04
mnja.. js sm to zajebala ;D ubistvu sm vse krneki bluzila.. aaa... ja. mnja.
a je še komu tko ful bedn ob misli na soco? pa sploh noče premišljevat o tem? pa se hoče zadržat d bi kliku take teme pa bral reakcije in odgovore ostalih, sam se kr ne more, pa se pol sam sekira? pa se hoče s čim drugim zamott d neb mislu na maturo k je že mem?
al sm pa sam js tok čudna :D
julie 08.06.2006, 07:13
nee, nisi čudna...men se tut ni zdel glih lahko.pr usaki temi je blo neki teškiga tk da sm na konci pisala delo in šolo.sm hotla religijo pa nisem vedla razlikje med verskimi fundamentalisti :W.
esej sm pa itak 1. pa 3. pisala. sam me zanima kaj vse kej zahtevajo....that's the question...js sm pr tatretem dala tut neki malga parkerja zraven, sam pomoje ga ni blo treba,a ne?
pr taprvem sm pa sam 3 argumente dala, kej več jih pa že tut ni...
matek 08.06.2006, 11:18
Kar se tiče zadnjega vprašanja - zadeva je jasna in se NI nanašala na podatke iz podane tabele, ampak je bilo treba znati snov iz učbenika (lahko preberete strani 160-163). Vprašanje je spraševalo, če se v slovenskih raziskavah kažejo kake razlike v religioznosti gleda na spol in slojevsko pripadnost, pravilen odgovor pa je bil da so bolj verni ljudje iz nižjih slojev in ženske.
Citiram odlomek iz učbenika, stran 163:
Podatki iz raziskav SJM v 90-ih letih tudi kažejo, da je tip vernosti precej povezan s slojevsko pripadnostjo (in v zvezi s tem z izobrazbo in poklicem ter dohodki). Več vernosti nasploh in več cerkvene vernosti je pri slojih, ki so v slabšem družbenem položaju.
Na religioznost vplivata tudi spol in starost. To so med drugim ugotavljali tudi v Raziskavi o stanju religioznosti in odnosu do cerkve v srednje- in vzhodnoevropskih državah po prehodu iz komunizma leta 1997.
Potem je spodaj na isti strani še ena podrobna tabela, bolj podrobna kot tista v poli, kjer so navedeni podatki za religioznost po spolu, po starosti in po stopnji izobrazbe.
Sam sicer nisem gledal tega, ampak se mi je zdelo logično, da so bolj verni manj izobraženi pripadniki nižjih slojev in ženske. Razlike v slojih so predvsem zaradi osmišljevalne in kompenzacijske funkcije religije (nizko izobraženi več trpijo v službi, zato rabijo oporo, pa tudi manj znanja imajo, zato so prej zadovoljni s cerkveno razlago življenjskih vprašanj), višja religioznost med ženskami pa je prisotna zaradi njihovega žal še vedno rahlo podrejenega položaja v službi. Sicer pa tisti, ki ste kdaj bili v cerkvi, tako veste, da je tam večina žensk in da so nasploh nekako bolj verne, vsaj tiste iz starejših generacij, med mladostniki je stanje dokaj enakomerno.
IMHO ;)
Anja6 08.06.2006, 12:12
Vprašanje je spraševalo, če se v slovenskih raziskavah kažejo kake razlike v religioznosti gleda na spol in slojevsko pripadnost, pravilen odgovor pa je bil da so bolj verni ljudje iz nižjih slojev in ženske.
ne. vprasanje je blo ALI slovenske raziskave vkljucujejo raziskovanje religioznosti glede na spol in druzben polozaj.
hiba 08.06.2006, 12:36
zakaj bi spraševali po nekem viru v učbeniku, če so sami dali nek vir. mislim da si edn redkih ko se je sploh spomnal na tist graf. js mislim, da se je nanašalo kr na konkretne, že podane, grafe. sicer pa tak ne vem... pomoje je blo tak preveč stvari dvoumnih al pa takih ko jih sploh ni v učbeniku...
Anja6 08.06.2006, 12:58
zakaj bi spraševali po nekem viru v učbeniku, če so sami dali nek vir. mislim da si edn redkih ko se je sploh spomnal na tist graf. js mislim, da se je nanašalo kr na konkretne, že podane, grafe. sicer pa tak ne vem... pomoje je blo tak preveč stvari dvoumnih al pa takih ko jih sploh ni v učbeniku...
ma ja, ta sociologija. zmer mors predvidevat kaj za vraga sploh hocejo da napises :W
matek 08.06.2006, 13:26
ne. vprasanje je blo ALI slovenske raziskave vkljucujejo raziskovanje religioznosti glede na spol in druzben polozaj.
Kaj sem pa jaz napisal, če? Ni bistvene spremembe pomena, ampak dobro, razumem kaj hočete povedati. Mi je pa smešno, da nekateri pravite, da je edini potreben odgovor DA/NE. Če te mama, ko prideš iz šole, vpraša če si lačen, ponavadi rečeš: "Ne, sem bil na bureku." Ko te profesor vpraša, ali se nisi naučil, mu odgovoriš: "Ne, cel dan sem delal raziskovalno nalogo." Redko odgovarjamo samo DA/NE, zato se mi zdi popolnoma smiselno, da je tudi to vprašanje pričakovalo odgovor z dodatnim pojasnilom. DA, v rezultatih slovenskih raziskav se vidi, da so pripadniki nizjih slojev in zenske v povprecju rahlo bolj religiozni.
In če se še vedno ne strinjate - vprašanje je bilo vredno 2 točki, če se prav spomnim. Vam ni zdrava pamet povedala, da je DA/NE tukaj premalo?
Hja, v bistvu se tudi sam nisem spomnil na tiste tabele iz učbenika, se mi je pa zdelo popolnoma logično, da so pripadniki nižjih slojev bolj verni in da so bolj verne ženske, zakaj, sem razložil višje. IMHO se da čisto zdravorazumsko odgovoriti na to vprašanje. Rezultate raziskav sem potem videl v učbeniku in sem jih omenil zato, ker pač potrjujejo moj odgovor in ker sem hotel povedati, da je šlo za čisto normalno vprašanje, ki se nanaša na snov iz predpisanega gradiva - učbenika.
Da bi bilo to pretirano dvoumno, se mi ni zdelo. Saj vprašanje ni spraševalo, ali je razlika vidna točno v teh rezultatih, ki so prikazani na poli, ampak če so razlike vidne nasploh v slovenskih raziskavah. Večina poglavij učbenika prikazuje na koncu, kako je z obravnavano snovjo v Sloveniji, tako da se mi ni zdelo nič kaj čudno, da so po tem spraševali v polah.
bleki 08.06.2006, 14:46
matek ti si car, k če maš ti prav mam pol tud js ka sm tud prbližn tak napisala. :D
hiba 08.06.2006, 15:09
ja ka pol to pomeni, da bi mogu vedet za čist vse tabele ki so v učbeniku?! konc koncev sploh vse šole ne uporabljajo istih učbenikov... sej men je tut logično, da nižji sloj in ženske bolj obiskujejo verske obrede... sam si nisem upala napisat, kr sm pozabla na podatke iz učbenika. eh...
matek 08.06.2006, 15:15
ja ka pol to pomeni, da bi mogu vedet za čist vse tabele ki so v učbeniku?! konc koncev sploh vse šole ne uporabljajo istih učbenikov... sej men je tut logično, da nižji sloj in ženske bolj obiskujejo verske obrede... sam si nisem upala napisat, kr sm pozabla na podatke iz učbenika. eh...
1. Različni učbeniki so zelo slab argument - za maturo je gradivo predpisano, če ste vi uporabljali neprimernega, je kriv zgolj profesor.
2. Jah, učbenik je bilo treba znati. Se strinjam, da so kake podrobnosti v njem popolnoma nepotrebne, ampak vprašanje se nanaša na snov iz učbenika, zato je bilo popolnoma korektno zastavljeno.
3. Zakaj si pa nisi upala? Upam da nisi pustila prazno - saj ni negativnih točk. Kak odgovor si pa potem napisala?
hiba 08.06.2006, 15:25
mi smo meli predpisane učbenike, sam poznam primera ko so na dveh drugih gimnazijah uporabljali drug učbenik-podeben vendar (ravno)brez tabel! js sm napisala, da iz teh podatkov ni razvidno, kateri spol in kateri sloj prebivalstva bolj obiskuje verske obrede, vendar je iz tabele razvidna le udeležba verskih obredov od leta 68 do 98 in narščanje in padanje vernikov. takrat se mi je zdel čist logičen odgovor, danes pa sm sam zmedena:)
Anja6 08.06.2006, 15:32
Kaj sem pa jaz napisal, če? Ni bistvene spremembe pomena, ampak dobro, razumem kaj hočete povedati. Mi je pa smešno, da nekateri pravite, da je edini potreben odgovor DA/NE. Če te mama, ko prideš iz šole, vpraša če si lačen, ponavadi rečeš: "Ne, sem bil na bureku." Ko te profesor vpraša, ali se nisi naučil, mu odgovoriš: "Ne, cel dan sem delal raziskovalno nalogo." Redko odgovarjamo samo DA/NE, zato se mi zdi popolnoma smiselno, da je tudi to vprašanje pričakovalo odgovor z dodatnim pojasnilom. DA, v rezultatih slovenskih raziskav se vidi, da so pripadniki nizjih slojev in zenske v povprecju rahlo bolj religiozni.
In če se še vedno ne strinjate - vprašanje je bilo vredno 2 točki, če se prav spomnim. Vam ni zdrava pamet povedala, da je DA/NE tukaj premalo?Hja, v bistvu se tudi sam nisem spomnil na tiste tabele iz učbenika, se mi je pa zdelo popolnoma logično, da so pripadniki nižjih slojev bolj verni in da so bolj verne ženske, zakaj, sem razložil višje. IMHO se da čisto zdravorazumsko odgovoriti na to vprašanje. Rezultate raziskav sem potem videl v učbeniku in sem jih omenil zato, ker pač potrjujejo moj odgovor in ker sem hotel povedati, da je šlo za čisto normalno vprašanje, ki se nanaša na snov iz predpisanega gradiva - učbenika.
Da bi bilo to pretirano dvoumno, se mi ni zdelo. Saj vprašanje ni spraševalo, ali je razlika vidna točno v teh rezultatih, ki so prikazani na poli, ampak če so razlike vidne nasploh v slovenskih raziskavah. Večina poglavij učbenika prikazuje na koncu, kako je z obravnavano snovjo v Sloveniji, tako da se mi ni zdelo nič kaj čudno, da so po tem spraševali v polah.
nekak ti gre slabo razumevanje. vprasanje ni blo o razlikah. vprasanje je blo ce se delajo raziskave! in kaj tu odgovoris? da se delajo oziroma da se ne delajo.. al bos odgovarju o palacinkah, ce te to ne sprasuje?
matek 08.06.2006, 15:47
nekak ti gre slabo razumevanje. vprasanje ni blo o razlikah. vprasanje je blo ce se delajo raziskave! in kaj tu odgovoris? da se delajo oziroma da se ne delajo.. al bos odgovarju o palacinkah, ce te to ne sprasuje?
Čak malo, bluzit pa ni dobro. Ne trdim, da sem si dobesedno zapomnil vprašanje, ampak sem pa 100%, da je spraševalo, ali so iz slovenskih raziskav religioznosti vidne razlike med družbenimi sloji ter med obema spoloma. Ima kdo sedaj kake pole na voljo, da bi to natančno preveril? Ker takole, po spominu, ne bomo prišli do objektivnih zaključkov.
Za sodelovanje v temi se prijavite.