Matura 2007
hello!
me zanima, če se komu kj svita kaj bi lahko dal na maturi 2007. npr. katere knjige za slovenščino, pa angleščino, pa kaj bo na geografiji, al pa za kirkol predmet?
ps: menda zvemo februarja-je res?
kodrasta 13.05.2006, 19:49
;) Žijo....jst sm nowa tuki.. :o)
a mislte d se splača vzet za maturo 2 jezika??
npr. angleščino in italjanščino???
tiste dve knjige pr slovi so pa res kr neki....lih mi smo mogli dobit take knjige k ni še noben sploh slišal za njih...ojojoj..:(
ale...bodte pridni..:o)
Saso 21.05.2006, 14:11
Jaz mam tud drug let maturo, vzel sem pa GEO in ZG - to sta predmeta, ki me najbolj zanimata in se ju bom zato najlažje naučil.
Pri ANG je knjiga Look back in anger totalno bedna, smo jo mogl že prebrat :|_ :|_ , upam da bo una druga boljša.
Za SLO pa znata bit tud obe zanič, bolje bi bilo imeti Tolstoja al pa Dostojevskega...
GEO: J evropa, S evropa, J Amerika, Avstralija, Slovenija + obča geo to mislm da je kar v redu (sreča da nimamo Srednje Evrope!)
ZG: SPLOŠNO: zgodnje visoke kulture, srednjeveška mesta in podeželja, združitev Italije in Nemčije do 1.sv.vojne, hladna vojna
SLO: Slo. ozemlje v rimski in zgodnjesrednjeveški dobi, turški vpadi in kmečki upori ter reformacija na slovenskem, slovenci v habsburški monarhiji, slovenci v 1. YUG državi, slo v prvih desetletjih po 2.sv.vojni
Bolje bi bilo da bi bila Grčija + rim na spolšno...
Čez 1 leto pa že pišemo :P
kodrasta 21.05.2006, 16:24
no, sej pol sm se odločla in vzela psiho in gefo...upam, da bo vredi...vem da se bo ful za učit....ma ta dva predmeta sta še najbolj normalna...:o)
ja ja, hitro bo to eno leto, ko bomo mi sedeli za klopmi in se mučli....al pa ne..:o)
papa ;)
Saso 21.05.2006, 19:56
A vi mate šele v četrtem letniku priprave?
floydka_ 22.05.2006, 21:40
sej mamo usi sele u cetrtem priprave.. kaj vi ne???! bo.. no, za slovo pa je una druga kniga..neznosna lahkost bivanja baje ful fajn..da je mau zateženo napisana, ampak da je lepa zgodba in to..un pimlico pa je totalna beda, da bi se kr skrila..kr neki en tip bi svojo profesorco naskoču..wtf?!"?!?
Saso 22.05.2006, 21:44
Mi mamo že v 3. letniku, se pravi letos in sicer 1h na teden vsak izbirni predmet. Pa tud teste pišemo že na teh pripravah. Sem mislu, da majo to vse šole.
mishka_ 03.06.2006, 15:54
am...mene tut drug let čaka matura :) jupiii ??? ???
razmišlam d bi šla za izbirna dva predmeta bth pa bio.
mogoč kdo ve, kk je tu z bth kej? je težka na maturi?
pa glede bio me zanima...neki sm brala tle gor...kaj tu d neke teme dobiš in pol si jih kao neki zbereš? prosm če bi lahk mi kdo to kej povedu, d vem kk je s tem :)
fearddark 03.06.2006, 17:06
mi smo meli kumi u 4. letniku priprave, prej nic...
bio na maturi----- snovi ogroooooooooomno :N
sorrow 03.06.2006, 17:35
Jaz srčno upam, da boste imeli drugo leto lažjo maturo, kot jo imamo mi letos ;).
Prebrala sem pa knjigo od Kundere Neznosna lahkost bivanja. Pimlica od Dekleve mi pa še sicer nisem; ampak tale Čeh mi je s svojo Neznosno lahkotjo dal izredno veliko. Ne vem, kako bo všeč vam, je malce filozofska, dotika se odnosov v družbi (ljubezenskih odnosov) - jaz enostavno obožujem takšne knjige.
Super, da bo končno za spremembo nekaj drugega kot Gatsby. Look Back in Anger je (meni osebno) 100x boljši. Lažje berljiv, poln humorja ...
Pa še nekaj bi vam svetovala: vsi, ki nameravate imeti zgodovino na maturi - začnite se učit že zdaj!(No, ali pa potem, ko boste vedli za teme ... Pa vsak dan ponavljajte snov, pa če hočete naredit vsaj s 75%, preberite še najmanj 3 knjige izven šolske literature za vsako temo >:D ;))
mishka_ 03.06.2006, 18:45
ja sej teme za zgodovino smo že zvedl...sm js ne grem na zgodovino...me čist nč ne zanima, sm čist antitalent za tu :D
mishka_ 03.06.2006, 18:47
aja...pa glede teh knjig za slovko...tale Neznosna lahkost bivanja pravjo d je dobra, Pimlico pa kr neki :K. sicr pa se bomo vidl... :)
upam d se ns drug let mal usmiljo na maturi :P :P.
nincika 04.06.2006, 09:07
Hm..pri angleščini vem da ni treba na višjem nivoju interpretirat nobenih pesmic..to je samo pr nemščini;) Drgač pa pri nemščini so knjige samo na višjem nivoju...pri angleščini je pa glede knjig tak kot si povedala :)
na angleščini so pesmice!
SheBoom 09.06.2006, 00:36
Helou! :)
No, jst bom mela tud drugo leto maturo. Za izbirca mam zgodlo pa soco... Bomo vidl, kako bo. Pr obeh je hardcore piflarija ;D Ampak nekak bomo že. Edino kar me je mal šokiral - po enih šolah se že pripravljate za maturo?? :W
Pr ns recimo se še nič, sam v 4.em letniku. Knjige za ang mam doma, teme za zgo in soc vem... To je pa to?
A je kdo dejansko že prebral drugač Pimlico in Neznosno lahkost?
Ker jst glede na kritike in mnenja - :|_ ... SPloh ne vem, kako se bom spravla brt tist.
Lp
mishka_ 10.06.2006, 13:30
ma pr ns se tut nismo nč letos prpravlal...mi se sm u 4. letniku :-\
js bom šla pa bio pa bth na maturo...zgodla me je minila ;D
knjige za slovko ja...mi jih dobimo zdej konc leta tisti k smo jih naročil...pa mogoč bom pol kej začela brt...ne vem sicr kaku se bom spravla :)...sm ok...lepu se sliš če rečm, d bom ;) :P
_sarcy_ 11.06.2006, 15:52
ja js sm šele 2. letnik, pa sm uzela kemijo na maturi in se zj še odločam med bio pa fizko....res nwm..drgač pa, mi mamo tut u 3. letnku prprave in sicer 2 uri na tedn usakega izbirnega predmeta pol u 4. pa na ful ;)
Lučkica 12.06.2006, 22:25
Hej..
Za vse, ki opravljate naslednje leto maturo in rabite knjižno gradivo mi pišite, ker svoje knjige nameravam po ugodni ceni prodati.
Na maturi sem imela naslednje predmete: matematika, slovenščina, nemščina, biologija in zgodovina..
Pa ne se sekirat... Ni tak strašno ;)
asynja 17.06.2006, 15:31
Zdaj berem Neznosno lahkost bivanja... Je se kar ql, samo precej zahtevna se mi zdi - vsaj glede tega da mors precej poznat druzbeno dogajanje, razna druga literarna dela in malo zgodovine ce jo hocs res razumet...
Je se kdo prebral knjige za anglo? Js sm The curious incident... v eni noci prebrala lol.. FUL je dobra, thnxgod vsaj nekaj sproscenega in zanimivga za maturo ;D Look back in anger je pa za umret dolgocasna drama... :(
Drgac bom pa sla na fiziko in kemijo... piflarija ni zame heh
In mi tut nismo imel nobenih priprav se :-\ Najbolj mam pa strah mature iz slove ( :S Je prav treba pisat eseje noo.. ) in anglescine (sicer sm vzela na visjem nivoju samo mislm d se bom premislna..)
neja18 05.07.2006, 14:11
Jst sm pa lih zdj prebrala Neznosno lahkost bivanja in mi je kr všeč, res ful je berljiva tko da sm jo u treh dneh prebrala. Pimlico se mi pa tut začet ne da brat k je kr neki:S pa tale angleščina Look Back In Anger me je tut groza, k sam slišm za to. Mi smo jo mogl že letos kao celo prebrat, sam še do pou nism pršla:S drgač pa se mi tut prpravlamo na maturo u 3. letniku, sj vi k ste pisal to, ste najbš iz bežigrada;) no sej slova mislm da bo, angla bo pa bl problem:S Aja pa za gefo so pa res najbolše snovi izbral, svaka jim čast;);) edin za psiho še ne vem, kva bomo mogl vse znat. A mogoče kdo ve? Sicer pa, najbrž so katalogi že na tržišču??
sarah 05.07.2006, 17:58
hja..jaz sem pa ravnokar prebrala pimlico..groza..upam da je vsaj NLB kolko tolko sprejemljiva..
drugače pa bom mela na maturi zgodovino pa informatiko..misli še kdo met informatiko tu?
VaNiLliA 17.07.2006, 18:48
A vi mate šele v četrtem letniku priprave?
Ja, kaj vi jih mate že v tretjem?
Jst sm uzela psihologijo in biologijo. Upam, da mi bo šlo dobro od rok. MIslim moglo bo it perfektno! :)
Za sodelovanje v temi se prijavite.