Psihologija 2005 & 2006
Ojla!!!
A katera oziroma kateri ve, kako zgleda tale esej pri psihologiji(matura)?? A je samo eden al sta dve??
A je cela matura le esej oziroma če mi lahko kar malo bolj natančno napišete, kaj vse obsega matura it psihe!
Ker jaz sem prej (komaj prej,ja!) začela brati en učbenik, pa se mi zdi, da sem postala že psihič!! Joj, kaki dolgčas je ta predmet, ej!!!
No, hvala vam za kakršnokoli pomoč in odgovore!!!!!!!!!1
danygirl 30.05.2006, 09:43
kul...kje se da dobit to knjigo?
Mene psiha ful zanima, pa bom verjetno še čez počitnce kej gledala...
A ste brali uno novo knjigo o Freudu? Baje da je ful zakon sam js je ne dobim... :(
sarchika 30.05.2006, 10:07
ma to je zbirka maturitetnih nalg za maturo..kot je recimo za slovenščino in matematiko...meni jo je dala ena kolegica..mislim pa da jo lahko u kakšni kjigarni dobiš...
nInAzWeRiNa 02.06.2006, 10:45
sarčika a maš mogoče skener ..bi ti men lah to preskenirala pa poslala na meil?????
sarchika 02.06.2006, 15:04
joj nimam na žalost.....
drugače js sm to knjigo zasledila tudi v knjižnici..mogoče je pa tudi pri vas...
nInAzWeRiNa 02.06.2006, 16:22
a piše gor mogoče uvod v raziskovanje?od K.Depolli?hvala seen,če pa nam dubla te bom pa itak še kej uprašala vrjetn ;D aja pa so tam tut rešitve zraven?
sarchika 02.06.2006, 18:08
ne.....psihologija zbirka maturitetnih nalog z odgovori : Alenka Kompare
ja čisto vse piše...eseji so napisani pa tudi strukturirana vprašanja
nInAzWeRiNa 02.06.2006, 18:42
druzga nisem našla kot to: psihologija,dileme in spoznanja,A.Kompare a to mislš? :K
sylph 05.06.2006, 12:21
joj a kdo ve kaksn je pomen custev??? k mas tko u katalogu da mors opisat vrednostno, prilagoditveno, usmerjevalno pa obrambno funkcijo??
k mi tega nismo povedal u knigi pa tud ni tko posebi napisan...
nInAzWeRiNa 05.06.2006, 12:28
men se zdi da je to pomoč organizmu da se lahko prilagodi okolju a ni tko D) joj naj me kdo poprav če ni prov :B
pika77 05.06.2006, 12:43
A je še kdo tle gori, ki v sredo piše psiho, pa še nič ne zna? Just like me :( :( :(
Jooj, jaz ne vem kako bo.... enosr+tavno se ne morem spraviti pred knjigo.... pa takooo dolgočasno mi je vse skupaj.
Da bi vsaj približno vedela, kakšno snov bodo vprašanja zajemala..... a se komu vsaj mal svita??
dascha 05.06.2006, 12:59
to so funkcije čustev.
vrednostna funkcija: čustva nam dajejo informacije o vrednosti, pomenu, ki ga imajo drugi ljudje in situacije za nas. povezane so z vrednostnim sistemom, ker se čusta pojavljejo takat,ko so za nas pomembna. pozitivna čustva se pojavijo ko je nas vrednostni sistem vzpostavljen. negativna čustva se pojavijo, ko vrednoto ne dosežemo.
motivacijska funkcija: čustva delujejo kot motivi in nas usmerjajo k tistemu kar v nas vzuja pozitivna čustva in odbija, kar vzbuja negativna čustva. omogočajo nam doseganje zaželjenih ciljev.
obrambna funkcija: ima predvsem čustvo STRAHU: v nas povzroči fiziološke spremembe, ki omogočajo, da se učinkovito spopademo (npr beg ali pa se konkretno soočimo). strah sproži narazsodno vedenje, agresivnost... zadari popolne osredotočenosti na potencialno nevarnost smo manj učinkoviti v mišljenju in vedenju.
upam, da je to to.... ::)
dascha 05.06.2006, 13:04
mene pa zanima, če kdo ve primer dveh potreb, ki se zadovoljujeta na socializiran in nagonski način?
sarchika 05.06.2006, 13:22
na nagonski način zadovoljujemo potrebo po kisiku,ohranjanju telesne temperature...
na socializiran način pa potrebo po hrani,spolnosti..
leny 05.06.2006, 13:46
hmmm jest sm meu psiho 4 (ne vem kako), drgač pa baje da pri strukturiranih nalogah lahko kar nek nakladaš, da baje dost tolerirajo.
Pomoje za psiho res ni panike. Čeprav lahko bi si šeenkrat prebral knjigo ???
ain 05.06.2006, 15:17
hmmm jest sm meu psiho 4 (ne vem kako), drgač pa baje da pri strukturiranih nalogah lahko kar nek nakladaš, da baje dost tolerirajo.
Pomoje za psiho res ni panike. Čeprav lahko bi si šeenkrat prebral knjigo ???
hm sm skeptična do tega da lahk kr neki glumiš... tkoj fališ, ena napačna beseda pa ti dve pike odtreh odbijejo
GiRL87 05.06.2006, 15:45
to so funkcije čustev.
vrednostna funkcija: čustva nam dajejo informacije o vrednosti, pomenu, ki ga imajo drugi ljudje in situacije za nas. povezane so z vrednostnim sistemom, ker se čusta pojavljejo takat,ko so za nas pomembna. pozitivna čustva se pojavijo ko je nas vrednostni sistem vzpostavljen. negativna čustva se pojavijo, ko vrednoto ne dosežemo.
motivacijska funkcija: čustva delujejo kot motivi in nas usmerjajo k tistemu kar v nas vzuja pozitivna čustva in odbija, kar vzbuja negativna čustva. omogočajo nam doseganje zaželjenih ciljev.
obrambna funkcija: ima predvsem čustvo STRAHU: v nas povzroči fiziološke spremembe, ki omogočajo, da se učinkovito spopademo (npr beg ali pa se konkretno soočimo). strah sproži narazsodno vedenje, agresivnost... zadari popolne osredotočenosti na potencialno nevarnost smo manj učinkoviti v mišljenju in vedenju.
upam, da je to to.... ::)
Poleg teh treh je pa še prilagoditvena oz. varovalna funkcije. Le-ta je najpomembnejša, saj človek brez nje ne bi mogel živeti. Npr. strah - če ga ne bi doživljali, nas ne bi odgnal stran od nevarnosti.
Pol smo pa mi še napisal, da se ta funkcija zelo povezuje z obrambno. Varovalna hitro preide v varovalno - vsako čustvo nas varuje, če pa to čustvo traja predolgo, gre že za celo patološko vsebino, je f.obramba. (Primer: če žaluješ nekaj časa za osebo, je normalno, če se pa to vleče predolgo...pa ne več)
GiRL87 05.06.2006, 15:47
Mene pa zanima, če mi lahko kdo odgovori na tole vprašanje: opiši in razlikuj izražanje čustev z "govorico telesa"?
dascha 05.06.2006, 15:53
na nagonski način zadovoljujemo potrebo po kisiku,ohranjanju telesne temperature...
na socializiran način pa potrebo po hrani,spolnosti..
se opravičujem, sem se narobe izrazila. dva primera, ki se hkrati zadovoljujeta na socializiran in nagonski način.....
dascha 05.06.2006, 16:00
Mene pa zanima, če mi lahko kdo odgovori na tole vprašanje: opiši in razlikuj izražanje čustev z "govorico telesa"?
čustva lahko izražamo preko mimike obreza in držo telesa. npr. ko smo veseli so ustnice povzdignjene, oči imamo priprte, odprte roke, bolj sproščena drža telesa...; ko nas je strah imamo izbuljenje oči, grizemo ustnice, pobledimo smo bolj sključeni, se tresemo; žalost prepoznamo po povešenih ustnicah in kotičkih oči, ohlepne mišiče na licih, drža telesa je zgrbljena v dve gubi, roke prosto stojijo ob telesu, jok...; za jezo je značilna nagnjenost telesa naprej, stisnjeni zobje, napete mišice, rdečica na obrazu, stisnjeje pesti.
sarchika 05.06.2006, 17:03
js sm v enem testu napisala kot primera potrebo po hranjenju in spolnosti...pa je blo prav:)
Za sodelovanje v temi se prijavite.